5. januar 2009

Vektorobjekter i Photoshop



Her er en forklaring på hvordan man kan bruke vektorobjekter i Photoshop - til for eksempel rammer, elemeter eller dekor. Du kan hente mange gratisvektorer fra Vecteezy.com. Her har jeg brukt dette settet.

1. Lag et nytt dokument, eller åpne eksisterende.
2. Lim inn vektorobjektet:
Det er flere måter å lime på et vektorobjekt i dokumentet. Når du ikke har tilgang til Adobe Illustrator (en vektorkompis av Photoshop), er den enkleste måten som følger: File > Place... > fila som du ønsker å lime inn.

Du kan lime inn vektorgrafikk av filtype .eps, .ai eller pdf (vektorformat, adobe illustrator fil, pdf fil). EPS er førstevalget, så velg gjerne det og trykk Place. Du får opp vektorobjektet oppå bildet som du kan skalere og plassere hvor du måtte ønske. Når du er klar til å lime inn, dobbelklikk eller trykk Enter.



Et vektorobjekt blir alltid plassert i et eget lag. Laget vil ha samme navn som filen du har hentet vektorobjektet fra. Et symbol nede i høyre hjørnet av lag-ikonen viser at dette er et vektor-lag.

3. Slett elementer som du ikke ønsker å ha med
I dette eksemplet ønsker jeg ikke å ha hele objektet med på bildet, kun deler av det. Derfor ønsker jeg å viske vekk elementer jeg ikke vil ha. Før jeg kan gjøre det, må jeg konvertere vektorolag til rasterlag. Dette gjør du slik: Høyreklikk på vektorlaget i lag-panelen, velg Rasterize Layer.
Nå kan du velge viskelær fra verktøypanelet og viske vekk uønskede elementer.



4. Fargelegge objektet
Først skal vi låse laget for tegning. Det betyr at vi kan nå bruke brush kun på de områdene der det allerede finnes noe (På selve vektorramma, mens resten av laget er gjennomsiktig). Marker laget. På toppen av lag-paletten finner du "Lock:" og en rekke symboler. Trykk på det første. Du kan nå ikke tegne utenfor lagets eksisterende grenser.

Du kan enten fargelegge deler av ramma ved å velge brush og male over laget med farge du ønsker, eller gå på Edit > Fill.. , i Drop-down meny velge Color....
Velg farge og trykk ok. Objektet er nå fargelagt. Du kan for eksempel bruke brush til å tegne over deler av ramma med andre farger, om du ønsker det.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar