9. januar 2009

Slik bruker du gratispakkene

Slik lager du et nytt dokument for scrapping:
File > New...

For print: Angi størrelse i cm. Angi oppløsning i pixels / inch: 72 for middels, 150 for god og 300 for best kvalitet. Farge = RGB.


For web: Angi størrelse i pixler. Normalstørrelse for en LO vil da være ca. 450 x 450 piksler. Oppløsning skal være 72 pixels / inch. Farge = RGB.

Det nye dokumentet lagres i Photoshopformat. (Dette er slik at vi kan jobbe med lag)


1. Bakgrunn
Bakgrunner jeg lager er i størrelse 1200 x 1200 piksler. Det betyr at hvis du ønsker å bruke de til print, kommer de til å være i god kvalitet.

__Størrelsestabell:
__10 x 10 cm = full kvalitet (300 dpi)
__20 x 20 cm = god kvalitet (150 dpi)

File > Open > (bakgrunnsfila du ønsker). Velg move tool (trykk V på tastaturet), og dra bakgrunnen over til ditt nye dokument.


Bakgrunnen vil antakelig være for stort eller for lite til ditt dokument. Dette justeres slik: Sørg for at du har markert riktig lag i layer-panelet.Edit > Free Transform. Hold inne shift og dra i en av sidene av transform-boksen. Merk at hvis transformboksen ikke vises, går den utforbi vindusrammet. Forstørr vinduet slik at du ser kantene av transformboksen.


Ditt lag-panel har nå 2 lag: et låst hvit bakgrunnslag, og Layer 1 med bakgrunnen som du har dradd over.



2. Rammer
Når du åpner rammefila, ser du kun sjakkbrettmønster. Dette sjakkbrettet i Photoshop betegner gjennomsiktighet. Det vil si at du har enten ingen lag synlig, eller at de synlige lagene ikke inneholder noe som helst. Gratispakke 1 sin rammefil inneholder også grupper med lag. Du åpner / lukker grupper ved å trykke på pila på lag-ikonet. Øye-symbol viser hvilke lag som er synlige.


Hver ramme ligger på eget lag. Marker laget med rammen du ønsker å bruke, og dra den over til LO-dokumentet med move tool (tastatursnarvei V) - på samme måte som vi gjorde med bakgrunnsfila.


Rammen ligger på på eget lag i LO-dokumentet. Juster rammens størrelse etter egen ønske (slik vi gjorde med bakgrunnen: Edit > Free Transform). Når du skal ha et bilde inne i ramma, må du sørge for at rammelaget ligger over bildelaget. Du kan også prøve å bruke multiply-effekt på rammelaget - det kan gi en spennende resultat.


Marker bildelaget og bruk viskelær (tastatursnarvei E) til å viske vekk alt som ligger utenfor ramma. Nå som du har tilpasset bildet til ramma, er det viktig å flytte de sammen om du ønsker å flytte de et annet sted. Dette gjør du ved å markere begge lag samtidig (holde shift når du klikker), også dra bildet rundt med Move Tool (tastatursnarvei V).


3. Skrift
Windows: lagre / flytte fontene til font-mappa (C:\Windows\Fonts)
Mac: Åpne Fontbook, dra fontene inn i font-listen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar